lördag 31 januari 2009

Kompiskjolar

Det blev visst lite bloggtorka i veckan. Och man kan ju tro att jag också blev däckad i feber. Men det var tvätthögarna och dammråttorna som kallade på min uppmärksamhet. Och så har jag lappat makens gamla slitna jeans, och de var inte blogg material! ;)

Inne i mitt syrum har det också varit kaos. Men nu ser det ganska skapligt ut. Så nu ska symaskinerna få jobba lite. Först ut är en elefantkjol till min stora Ks kompis. (Ks kjol i brunt och rött skymtar i bakgrunden.)

Röda och gula elefanter från Jofotex och röd mudd från lokala syaffären (Syma). Mönstret är mitt egna väldigt enkla med fyra lika bitar.

söndag 25 januari 2009

Sköna söndag

Trots förkylningar och gråtrist väder så är det något speciellt avkopplande med söndagar. Visst finns det ständigt saker som bör göras. Men det mesta går att skjuta på till måndagen. Söndagar ska njutas! Och då passar ju handarbete ypperligt! Att handarbeta är meditativt, i alla fall näst intill. Just nu håller jag (bland annat... ) på med en tunika. Här syns lite av den i min handarbetsväska som jag fick i julklapp av mor.

Den observante ser att färgen är snarlik koftan jag köpte igår. Jag är nog inne i en petrol-period! :)

Under julhelgerna kom jag till insikt om att jag visst hinner läsa böcker trots småbarnen. Det handlar ju "bara" om prioritering! Tänk att det ska vara så svårt att förstå ibland! ;) Så nu har jag precis börjat på denna:


Förra söndagen bloggade jag om tårtor. Och eftersom jag fått ett par frågor om ingredienser så får ni här receptetlakritstårtan:Kakbotten:
4 ägg
2dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
½-1 tsk nystötta anisfrön

Fyllning:
Ca ¾ liter jordgubbar

Glasyr:
100g mörk choklad
Ca 100g lakritsfudge (lösviktsgodiset alltså!)
½ dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form, ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och rör försiktigt ned dem i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen, 30-35 min. Ta ut den och låt den vila en stund under bakduk. Vänd över kakan på ett fat och låt den svalna. Delat tårtbottnen i tre delar. Mosa jordgubbarna och bred moset mellan bottnarna. Bryt choklad och lakritsfudge i mindre bitar. Värm grädden och låt choklad och fudge smälta i grädden. Bred glasyren över tårtan och låt den stelna. Garnera med färska jordgubbar, bär eller vad du tycker blir fint! Servera tårtan tillsammans med vaniljglass eller vispad grädde. Smask! :)

lördag 24 januari 2009

Förkylning och shoppinglycka

De senaste dagarna har varit förkylda... Och kan sammanfattas i bilden nedan.


Storasyster börjar återfå sitt vanliga jag medan lillasyster fortfarande är redigt snorig och rosslig. Stackars små! Jag och far i huset håller andan och hoppas att vi ska klara oss och vågar inte riktigt känna efter ev symptom... Längtar dock efter en hel natts sömn...

Idag flydde jag hemmet en stund på förmiddagen för lite strosande och shopping med min kära mor. Och visst är detta ett riktigt fynd! 70% rabatt och underbart fin. Nu orkar jag vyssja och torka snor ett tag till! ;)

måndag 19 januari 2009

Nya tyger!

Kunde inte låta bli att shoppa lite tyg häromdan då det var fraktfritt på Mjukatyger. Idag landande denna tyghög hemma hos mig.Så nu kliar det i fingrarna efter att få sätta saxen i dem!
Idag har det varit mycket bärande, kramande och vyssande. Storasyster har feber och lillasyster är lite snorig och håller på att få fler tänder. Jag hoppas att de är piggare imorgon, för det innebär att även jag blir piggare!

söndag 18 januari 2009

Triss i tårtor

Det har bjudits på födelsedagstårta här hemma i dag. Och för att göra en udda (till siffran alltså) födelsedag lite festligare har jag roat mig med att göra lite skoj tårtor. I normala fall bjuds det oftast på klassisk gräddtårta med sylt och marsankräm i det här huset, och inget fel i det, men idag bjöds det på lakritstårta, prinsesstårta och cheesecake. Det var så roligt att göra marsipanroser så för att slippa slåss om rosen så fick blev det 2*3 rosor! :)
Jag kan intyga att de blev lika smaskiga som de ser ut! ;)

torsdag 15 januari 2009

Babysockar

Här kommer ett smart tips för hur man kan sticka babysockar som sitter kvar på foten! Sticka resår, 2 räta 2 aviga. Strax innan foten så ta ihop 2 och 2 maskor så att det blir 1 rät 1 avig i ca 4 varv och utöka sedan maskantalet till det ursprungliga. Sticka ett varv och börja sedan med foten.Det här sockmönstret har jag fått från min farmor. Garnet har jag fått av mor. Hon har färgat det men gillade inte färgen... Perfekt till sockar tycker jag. En orange socka är lätt att hitta i korgen i hallen! ;)

onsdag 14 januari 2009

Voilá!

Väskan till yogamattan är klar! I eftermiddag ska den ut och luftas på yogapass inne i stan.

Just nu njuter jag av lugnet här hemma då båda flickorna sover. Det är ju inte alltid de sover middag samtidigt... Så nu när jag postat detta så ska jag sätta mig med en kopp kaffe och njuta!

söndag 11 januari 2009

Nu är glada julen slut...

Idag åkte granen ut och allt julpynt är nedpackat i lådor, de röda gardinerna är utbytta, och allt ser ut som vanligt igen. Egentligen är det ju två dagar kvar till tjugondagknut, men jag passade på medan barnen sov och jag kände inspiration att städa! :)
Igår var jag på en heldags workshop i yoga. Wow! Känner mig lite nyfrälst. Så jag inhandlade yogamatta och har löst terminskort. Så här kommer ett försenat nyårslöfte: Jag ska börja yoga. ;)
En sak att lägga till sy-listan: väska till yogamattan!

fredag 9 januari 2009

En ny bloggare har fötts!

Mitt första blogginlägg. Det är inte annat än att jag känner lite prestationsångest! (Hm, det här börjar ju bra, eller hur? ;)
Jag vet inte riktigt var denna blogg kommer att ta mig. Men min grundtanke är att visa/dokumentera lite av det jag syr och skapar. Ett och annat inlägg om livet som tvåbarnsmor blir det säker också. Och ett och annat får som bräker i bakgrunden.


Har gjort ett litet collage av sådant jag sytt/stickat/virkat under 2008. Förhoppningsvis blir jag mer slängd på bildredigering vartefter bloggen framskrider! Håll till godo!