söndag 25 januari 2009

Sköna söndag

Trots förkylningar och gråtrist väder så är det något speciellt avkopplande med söndagar. Visst finns det ständigt saker som bör göras. Men det mesta går att skjuta på till måndagen. Söndagar ska njutas! Och då passar ju handarbete ypperligt! Att handarbeta är meditativt, i alla fall näst intill. Just nu håller jag (bland annat... ) på med en tunika. Här syns lite av den i min handarbetsväska som jag fick i julklapp av mor.

Den observante ser att färgen är snarlik koftan jag köpte igår. Jag är nog inne i en petrol-period! :)

Under julhelgerna kom jag till insikt om att jag visst hinner läsa böcker trots småbarnen. Det handlar ju "bara" om prioritering! Tänk att det ska vara så svårt att förstå ibland! ;) Så nu har jag precis börjat på denna:


Förra söndagen bloggade jag om tårtor. Och eftersom jag fått ett par frågor om ingredienser så får ni här receptetlakritstårtan:Kakbotten:
4 ägg
2dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
½-1 tsk nystötta anisfrön

Fyllning:
Ca ¾ liter jordgubbar

Glasyr:
100g mörk choklad
Ca 100g lakritsfudge (lösviktsgodiset alltså!)
½ dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form, ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och rör försiktigt ned dem i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen, 30-35 min. Ta ut den och låt den vila en stund under bakduk. Vänd över kakan på ett fat och låt den svalna. Delat tårtbottnen i tre delar. Mosa jordgubbarna och bred moset mellan bottnarna. Bryt choklad och lakritsfudge i mindre bitar. Värm grädden och låt choklad och fudge smälta i grädden. Bred glasyren över tårtan och låt den stelna. Garnera med färska jordgubbar, bär eller vad du tycker blir fint! Servera tårtan tillsammans med vaniljglass eller vispad grädde. Smask! :)

4 kommentarer:

Maria sa...

Ska komma ihåg det där smarta med choklad och lakritsfudge på tårtan som får smälta. Måste kanske baka åt mannen någongång trots att jag inte alls gillar lakrits själv...

Trollmor sa...

Tack för att du delade med dig av receptet!
Gissa om här ska provas ;-)
Hoppas att ni har kryat på er.
Kram Trollmor

Pyssellycka sa...

O, vilken fin tårta! Tack för tipset! Och vilken fin blogg du har!

Madde sa...

Verkar vara en smaskig tårta!
Har läst och älskar boken, man blir inte så lite sugen på att starta butik och stickcafé.